Oколосветското пътешествие на колбасите

Колбасите заемат почетно място, както в дома на всеки един човек, така и в много от ресторантите. В тази статия ще разгледаме кои са най – старите и известни колбаси в различните държави.

България 

Нека започнем с традиционния български колбас – суджук. Суджукът е сурово-сушен месен продукт, приготвя се от кълцано месо от едри преживни животни или смес със свинско полутлъсто месо, животинска мазнина, селитра, кимион, захар, сол и черен пипер.

Филе Елена  – Филето или така наречената рибица се поставя заедно с другото месо за осоляване до 7 дни, измиват се и се оставят да съхнат под въздух на Еленския балкан.

Друг характерен колбас (произход от Италия) за българската кухня това е луканката. Различава се с мозаечната си структура във вътрешността, образувана от отделни малки късчета сланина и месо. Традиционно тя се приготвя от смес на свинско, говеждо месо и подправки, които се натъпкват в говежди черва.

Франция  

Чиполата  – това е тънка наденичка от свинско месо, която е с диаметър не повече от 2.5 см. По-специално, като подправки може да съдържа мащерка, индийско орехче и градински чай.

Феналар (агнешко краче)
Този неустоим продукт се суши и отлежава около 6-7 месеца. По данни от информациите в книгите и интернет пространството, феналарът е норвежки сертифициран продукт, при създаването, на който – овцете се отглеждат на открито от март до октомври месец.
Наденицата на Ардече
Този продукт е специалитет на планинските райони на Ардеш. Дължи своя вкус и качество на специфичния климат на планината.
Наденицата Монбелеар
Най-старата наденица във Франция. Суши се на мека дървесина (ела и смърч) до 6 дни.
Кървавица
Прави се със свинско месо, към което се добавят червено вино, лук и подправки.

Турция

Пастърма
Легендата гласи, че конните воини на Чингис хан слагали парчета месо под седлото, като така се притискало и изсушавало.
Пастърмата се приготвя чрез осоляване на месото, натиск, за да се премахнат водата и кръвта. След като изсъхне, месото е готово да бъде покрито с различни подправи и се оставя на открито (през зимата).

Германия

Франкфурт
Колбасът Франкфурт – наденица, предварително опушена. Идеална за хот-дог.

Испания
Чечина
Продуктът е подобен на шунка и се прави от почти всякакъв вид месо без свинско. Реже се на тънки ленти, осолява се и се оставя на слънце да съхне.
Бутифар
Наденички, обикновено се хапват сурови и нарязани на „филийки“. Има най-различни видове според вкуса на всеки. Прави се от свинско месо и подправки.
Чоризо
Продуктът е от свинско месо или свинско смесено с говеждо, подправено със сол и испанска паприка (може да се добави и риган). Придава му ръждив цвят и леко плодов вкус.
Каталунски камшик
Много фина и суха свинска наденица. Някои я правят, като й добавят борови ядки.
Хамон
Буквален превод  – планинска шунка. Приготвя се от задния бут на прасето. Обикновено се поднася нарязано на тънки резени, подобно на прошуто.

Италия  

Дженовезе
Продукта се сервира с леща, традиционно в деня на Нова година. Прави се от свинско месо, но може да съдържа и телешко. Подобно на много италиански колбаси , той има характерен ферментирал вкус.

Вентричина
Приготвя се от свинско месо и мазнините в него могат да достигнат 50/ 60%. Към него се добавят и подправки, като най-често това са: чесън, сол, черен пипер и розмарин .

Фелино
Традиционно се произвежда от чисто свинско месо. Мели се и към него се добавят сол, чесън, бяло вино и пипер. Реже се на диагонал и дебелината при нея е много важна.

Финочиона
Този вид колбас е типичен за Тоскана. Характеризира се с употребата на копър (като преди това е било алтернативна съставка на пипера).  

Кулатело
За направата му се използва най-големия мускул от задния крак на прасето (може да бъде превърнато в прошуто). Доста скъп и търсен колбас.  
Панчета
Панчетата е разновидност на бекона, типичен месен продукт от традиционната италианска кухня. Тя представлява части от свински гърди, оваляни в сол и подправки.

САЩ

Пеперони
Това е италиански продукт, подправен по американски. Пеперонито е най-разпространеният продукт в САЩ. Втвърдена смес от свинско и говеждо месо, подправена с червен пипер или чили. Характерно е с мек, леко опушен и яркочервен цвят. Тънката нарязана чушка е популярен пицарски „топинг“ в американските пицарии.
Тънък джим
Това е пикантна тънка наденица предварително опакована – от американски произход.
Наденица на клечка (или пого)
Това е пушена наденица покрита с тесто на клечка. Погото се яде, когато е горещо. Може да се сервира с майонеза, горчица, кетчуп или мед.
Наденица Луизиана
Тази наденица се прави на пара и се консумира, като мезе. Предпочитано е тя да бъде затоплена. Състои се от варен ориз, черен дроб, свинско месо и пикантни подправки.