Малотрайни колбаси

Ах, колко е хубаво да сме си на село, събрани с цялото ни семейство около софрата! Заобиколени от всички, които ни обичат, зеленинка, наситен с кислород въздух и намазана филия с нарязан колбас.

Ясно е, повечето от нас обичаме месото, особено, когато си е готово (каквито са колбасите) и ни чака. А запитвали ли сте се каква е тяхната история и от къде всъщност идват?
 
Има доста източници с различна информация по този въпрос за историята на колбасите, които почти винаги са неизменна част на нашата трапеза.

Едно е ясно… – идеята за създаването на тези местни изделия идва от нашите предци. Както ние сега, така и те са обожавали месото и са искали да направят всичко възможно то да запази своя вкус и трайност.

Интересен факт е това, че в началото колбасите били използвани, като храна за бедните, а след това – станали толкова скъпи, че само заможните хора можели да си ги позволят.  

По времето на соц-а накои колбаси са се намирали доста трудно или само с връзки. Били са много скъпи и малка част от хората са успявали да отделят от спестяванията си за тях. Били са дефицитни и само от време на време са се появявали в магазините – най-вече по празници.  

Това обаче не включвало и салам „Телешки“.

Салам „Телешки“ е бил най-масовият салам и се е изчерпвал много бързо.
В днешно време е един доста използван артикул в кухнята на всеки готвач или просто любител.

Перфектен е за пица и добавка към салатите.


Салам „Камчия“ е един от най-известните колбаси с чесновия си аромат. Перфектен е за сандвичи, в тиган или на скара.

Салам „Хамбургски“ е предпочитан колбас за направата на закуска. Отлично допълнение е и към студени предястия, разбира се също и за салати.

Салам „Шунка“
Шунката е най-известният продукт от месо. Тя се различава по производство, вид и наименование във всяка една страна.

Приготвя се чрез изсушаване на открито място и след това се осолява.
Изполва се е във всяка кухня и е предпочитана, както за сандвичи, салати, ордьоври и др. студени предястия, така и за готвене на различни ястия, като паста, запеканка, огретен и много други.

Интересно и носталгично е, когато по някакъв начин се връщаме към миналото на нашите предци и животът, който помним от преди или този, за който знаем от нашите баби и дядовци.
Сега обаче е съвсем различно и колбаси можем да намерим „всякакви“.
Всеки има своят фаворит, вкус и идеал , това всъщмост е мисията и целта на „Старско“ –  да задоволи нуждите на всеки един и да му припомни за родния вкус.